Els Premis Nacionals de la Bioconstrucció a Firhàbitat 2024 són una iniciativa multidimensional que enforteix el compromís amb la sostenibilitat a tots els nivells de les obres de construcció.

Aquests premis, concebuts al cor del Berguedà, una regió destacada per ser un pol de producció de materials bio per a la construcció, no només celebren el producte final, sinó que també valoren la ruta que ha portat fins a ell.

Un dels factors claus en la construcció sostenible és l’origen dels materials. L’ús de materials eco-amigables, així com la reducció de la dependència de recursos no renovables, és una de les àrees clau d’enfocament.

La promoció de la sostenibilitat no és menys important; aquest aspecte es centra en el compromís dels promotors amb la bioconstrucció. Això inclou la integració de pràctiques i tecnologies ecològiques i la recerca de certificacions ecològiques com a peça fonamental del procés de construcció.

L’aposta per la innovació en el disseny arquitectònic és un altre aspecte central que es recompensa. S’encoratja la introducció d’idees i solucions novadores que prioritzen la sostenibilitat, incloent-hi la millora de l’eficiència energètica i l’ús optimitzat de l’espai.

Finalment, es valora l’impacte positiu en el medi ambient i en els ocupants de les obres. Aquest aspecte es tradueix en obres que no només compleixen els estàndards de qualitat, sinó que també afavoreixen el benestar dels seus habitants i disminueixen l’empremta ecològica en l’entorn.

Amb aquests premis, es posa de manifest el compromís del Berguedà i de tots els participants amb la construcció sostenible i el seu impacte positiu en el món que compartim.

PREMI MILLOR BIOCONSTRUCCIÓ 2024

Reconeixement a obres construïdes, realitzades gràcies a la participació d’estudis tècnics, contractistes, empreses i/o promotors, que destaquen per ser un model de bioconstrucció, acollint els següents valors: Promoció de la sostenibilitat i la salut en l’hàbitat amb l’ús de materials naturals, energies renovables i de proximitat, destacant avenços en tècniques i materials bio o que introdueixen novetats teòriques i científiques als camps de l’ambient habitat així com la incorporació del vector salut en l’ambient habitat resolt amb solucions basades en bioconstrucció.

MENCIONS

La primera edició dels premis de Bioconstrucció vol destacar dues mencions per aquelles empreses, fundacions, persones, equips de treball i/o entitats de Catalunya que dediquen la seva activitat a desenvolupar els valors propis de la Bioconstrucció, essent les característiques valorades en aquesta edició les següents:

MENCIÓ 1: A LA PARTICIPACIÓ I EL COMPROMÍS AMB LA COMUNITAT 2024

Destacar aquelles empreses i/o professionals amb projectes bio construïts que no només siguin sostenibles des del punt de vista ambiental, sinó que també contribueixen positivament al benestar de la comunitat i/o que involucren activament la comunitat en el seu desenvolupament i que responguin a les necessitat dels usuaris.

MENCIÓ 2: A L’IMPULS I INNOVACIÓ 2024

Premi a equips, professionals, entitats i/o empreses que destaquen per què la seva actuació vinculada a la bioconstrucció contribueix a l’impuls econòmic i social del món local i a la internalització de la producció: per l’ús de materials tradicionals (fusta, ceràmica, terra…) i de proximitat, i aplicació de tècniques tradicionals amb mirada innovadora que impulsen la fabricació local, afavorint la relocalització de l’activitat al territori (paviments hidràulics, persianes…).

  Per a més informació sobre els Premis de Bioconstrucció de Catalunya i els requisits per participar-hi, consultar el dossier adjunt.

 
Ajuntament d’Avià
Ajuntament d'Avià
Firhàbitat
Firhàbitat
ACEB
Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà
COAC
Col·legi d'Arquitectes de la Catalunya Central
CATEB
Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona
Col·legi d’Enginyers de la Catalunya Central
Col·legi d'Enginyers de la Catalunya Central
Enginyers Industrials de Catalunya
Enginyers Industrials de Catalunya
Gremi de la bioconstrucció de Catalunya
Gremi de la bioconstrucció de Catalunya